ТЕМИ

Спешни ситуации в околната среда: десетте проблема, които очакват решение

Спешни ситуации в околната среда: десетте проблема, които очакват решение


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Фондацията за естествена история Félix de Azara събра информация от официални източници, неправителствени организации, изследвания и дузина експерти от най-високо ниво, за да определи екологичния дълг. Четири месеца по-късно беше завършен докладът Насоки за национална екологична политика 2015-2019.

„Трябва да има повече интеграция между областите на науката, туризма и околната среда, за да се преоценят ресурсите ни. В някои издания няма много време за продължаване на губенето, като археологически и палеонтологични обекти, видове като ягуар или елени от пампаси, обезлесяване и боклук “, каза Адриан Джакино, директор на фондация„ Азара “(Универсидад Маймонидес) "Не можете да разчитате само на добрата воля на хората да се грижат за околната среда", настоя той. С него са работили натуралистът Клаудио Бертонати и адвокатът Марина Хомберг. "Това не е важно откритие, а по-скоро показваме, че никога не сме преминавали от кампания към действие," каза Хомберг. Искахме да обобщим това, което е известно, с повече или по-малко дебати, но по много конкретни точки с надеждата, че различните нива на отговорност, включително правителствени агенции, неправителствени организации и граждани, започват да работят. Всеки с нашите решения може да промени средата. "

Д-р Хорхе Криши, член на Националната академия по агрономия и ветеринарна медицина, не участва в проучването, но прочете доклада: „Той предлага нещо изключително необходимо за страната и човечеството, защото големите катастрофи, на които сме свидетели, се дължат на да злоупотребяваме с това, което даваме на околната среда ”. Той включва в списъка изменението на климата, загубата на биологично разнообразие или възникващите заболявания. "Мисленето за Аржентина от гледна точка на околната среда е страхотен старт за бъдещето на страната", каза Криши, който също е ръководител на отдела за съдови растения в музея Ла Плата и получи наградата за научни изследвания от аржентинската нация.

Фондацията за естествена история Félix de Azara събра информация от официални източници, неправителствени организации, изследвания и дузина експерти от най-високо ниво, за да определи екологичния дълг. Четири месеца по-късно беше завършен докладът Насоки за национална екологична политика 2015-2019. „Трябва да има повече интеграция между областите на науката, туризма и околната среда, за да се преоценят ресурсите ни. "Мисленето за Аржентина от гледна точка на околната среда е страхотен старт за бъдещето на страната", каза Криши, който също е ръководител на отдела за съдови растения в музея Ла Плата и получи наградата за научни изследвания от аржентинската нация.

След това 10-те извънредни ситуации в околната среда.

1. ВОДАТА Аржентинските домакинства все още са далеч от постигането на една от целите на ООН за развитие на хилядолетието: че поне 90% от населението ще има питейна вода за следващата година. Официалните данни показват, че достъпът до главната вода и канализацията ще е нараснал от 51 на 82,6% за четири години, което все още подтиква населението на кварталите или населените места да събират небезопасна вода за здравето. РЕШЕНИЕ: Разширете захранващата и канализационната мрежа до области, където това е технически възможно днес. Това ще надхвърли целта за достъп.

2. ОТПАДЪЦИТЕ

Има повече от 3000 сметища на открито, където битуват битови и промишлени отпадъци. Те са в повече от 70% от общините с по-малко от 10 000 жители и 50% от тези с над 100 000 жители. Тази аржентинска „традиция“ да не организира изхвърлянето на отпадъци или да насърчава разделянето и рециклирането на отпадъци (40% е потенциално за многократна употреба) увеличава замърсяването на въздуха, почвата и водите с висок риск за здравето.

РЕШЕНИЕ: Насърчавайте разделянето на отпадъците и рециклирането на материали, идентифицирайте основните генератори на отпадъци, прилагайте закона за управление на битовите отпадъци и премахнете откритите сметища.

3. ЕНЕРГИЯ Крайбрежният и патагонският вятър, слънчевата светлина и водата са все още загубени природни ресурси. „Настоящият модел и неговата тенденция ни пречат да можем да диверсифицираме енергийната матрица“, казват авторите на доклада.

През 2012 г. (последният период, за който са получили данни), малки активни водноелектрически централи са допринесли с 92 MW, а вятърните и слънчевите фотоволтаични централи - 118 MW (същата година Испания е получила 21 288 MW от вятъра). Използването на енергия не е толкова ефективно в домовете, промишлеността и общественото осветление (само градът и провинция Буенос Айрес имат план за подмяна на уличното осветление с високоефективни лампи).

РЕШЕНИЕ: Разширете използването на етикети за енергийна ефективност отвъд битовите уреди, инсталирайте димери за захранване в системата за обществено осветление в страната, образовайте населението за отговорно потребление и насърчете индустриалното съвместно производство на електрическа и топлинна енергия от едно гориво.

4. ДОБЪРВАНЕТО Докато в началото на 90-те години в страната работеха седем международни компании, през 2005 г. те станаха 55 и се увеличиха оттогава, с високо ниво на социален конфликт и без да се определят областите на експлоатация на рудници за защита на екосистемите, местна флора и фауна или естествени източници на прясна вода.

РЕШЕНИЕ: Забранете минната дейност в защитени природни територии и я ограничете в близост до тези райони и обекти с голямо биологично разнообразие или които осигуряват прясна вода на градовете и полетата.

5. ГОРИ И ГОРИ

За един век Аржентина загуби 73 милиона хектара гори от джунглата. Последната официална цифра е от 2011 г.: има 27 милиона или по-малко местни зелени хектари. За Министерството на околната среда и устойчивото развитие (Сайдс) тази загуба показва „ускоряване на процеса през последните десетилетия“. В няколко провинции разчистването преминава извън одобрените зони и има незащитени екорегиони, като планината от равнини и плата (от Сан Хуан до Чубут), гръбначния стълб (равнината Чако Памп) или горите Калден (La Pampa) и на talares (Буенос Айрес).

РЕШЕНИЕ: Прилагане на горския закон, спазване на бюджета на националния фонд за опазване на горите (10% са покрити) и въвеждане на закон, така че провинциите да възстановят не по-малко от 10 000 хектара деградирали горски площи, особено във влажния Чако, сухия Чако, мисионерската джунгла, равнината Чако Пампея и планината от равнини и плата.

6. ГЛЕДАРИТЕ С изключение на Перито Морено и Спегацини, повечето ледници в Патагония и Куйо се оттеглят, главно поради климатичните промени. Размерите на ледниците Alerce, Upsala, Frías и Lanín намаляха, а тези на комплекса Onelli-Bolados дори спряха да бъдат свързани. Ледникът Фриас например загуби 0,4 квадратни километра за 19 години.

РЕШЕНИЕ: Редовно актуализирайте и публикувайте Националния списък на ледниците, с приоритет в минните провинции.

7. ТЪРГОВСКИ РИБАРСТВО

Спазването на забраната за риболов на обикновен хек, вид със „симптоми на прекомерна експлоатация“, не се контролира, според Сайдс. Merluccius hubbsi, хоки, хамсия и скумрия са основните търговски видове риби (700 000 тона са добити през 2011 г. и са изнесени за 1,3 милиарда долара). С изключение на хамсията, която е недостатъчно експлоатирана, останалите видове, плюс калмари, скариди и миди, изискват мерки за опазване.

РЕШЕНИЕ: Подгответе национален опис на видовете с търговска стойност, прегледайте състоянието на техните популации, проектирайте приемливия улов по юрисдикции и забранете използването на безразборни техники за риболов.

8. ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ

Настоящият закон за националните паркове не обхваща археологически и исторически обекти, които са 20 обекта и места с висока културна стойност. Парковете и защитените природни резервати са 9,5% от територията и трябва да са 15%. Историческите паметници имат закон, който ги обявява за такива, без допълнителна защита или естествен контекст (селски параклиси, бойни полета, постове или крепости). Природното и културно наследство включва над 2500 вида гръбначни животни, 20 000 растителни вида, 400 национални и провинциални парка, 970 исторически паметника и 1000 музея.

РЕШЕНИЕ: Модифицирайте закона за националните паркове, за да защитите археологическите и историческите обекти, включете нов национален парк годишно и подкрепете провинциите и общините за създаване на 23 провинциални парка и 40 общински резервата за четири години, подобряване на 40 исторически паметника и обучение на екологични преподаватели.

9. ДИВИЯТ ЖИВОТ

Продължава ловът на разрешени и забранени видове, включително застрашени видове, докато квотите или затварянията са произволно определени и разрешителните за лов се издават без предварително проучване. Повечето колекции от живи диви животни или зоопаркове не отговарят на международните препоръки за опазване, спасяване на местната фауна и образование.

РЕШЕНИЕ: Подгответе национален опис и статистика на видовете, които засягат спорта и търговския лов. Изследвайте популациите им. Приемете закон, който обединява критериите, с които работят зоопарковете, аквариумите, океанариумите и ботаническите градини.

10. ЗАКОНИ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

Въпреки че има важно законодателство в областта на околната среда, неговото неспазване на „широк репертоар от незаконни дейности“ без санкции е високо.

РЕШЕНИЕ: Приложете действащите закони за опазване на околната среда, за да предотвратите нарушаването им (незаконен лов и търговия с видове, замърсяване, горски пожари, открити сметища и др.) И да насърчите институции, организации и граждани, които се грижат за природните ресурси.

Други гласове


Видео: Which country does the most good for the world? Simon Anholt (Може 2022).